Ինչպե՞ս է լակտոզայի անհանդուրժողականությունը կամ կովի կաթի սպիտակուցի ալերգիան դրսևորվում նորածինների մոտ:
Անհանդուրժողականությունը միշտ չէ, որ անմիջապես նկատելի է: Ախտանիշները, ինչպիսիք են փորլուծությունը, ստամոքսի ցավը և փքվածությունը, կարող են ի հայտ գալ միայն սննդի օգտագործումից մի քանի ժամ կամ նույնիսկ օրեր անց: Դուք պետք է խորհրդակցեք ձեր մանկաբույժի հետ, եթե կասկածում եք, որ ձեր երեխան անհանդուրժողականություն ունի:
Բոլոր խորհուրդները անհանդուրժողականության մասին
-
Ի՞նչ եք անում կովի կաթի անհանդուրժողականության դեմ:
Cow's milk intolerance usually indicates a lactose intolerance or a cow's milk protein allergy.Լակտոզայի անհանդուրժողականությունը կաթի շաքարի (կաթնաշաքար) մշակման անկարողությունն է: Եթե ձեր կասկածները լակտոզայի անհանդուրժողականության վերաբերյալ ճիշտ են, դուք կարող եք, ձեր մանկաբույժի հավանությամբ, օգտագործել կաթնաշաքարից զերծ հատուկ մանկական կաթ (SL բանաձեւ)՝ շարունակելու ձեր երեխայի սնուցումը:
Եթե կովի կաթի նկատմամբ ալերգիան հաստատված է, ձեր երեխան չի կարող մարսել կովի կաթի սպիտակուցը: Այս դեպքում սովորաբար խորհուրդ է տրվում մանկական կաթը, որը պարունակում է մարսված (հիդրոլիզացված) կովի կաթի սպիտակուց կամ ամինաթթուների խառնուրդներ: Որպես այլընտրանք, 6 ամսականից հետո երեխաներին կարելի է կերակրել հատուկ մանկական կաթով (SL բանաձեւ), որը չի պարունակում կովի կաթի սպիտակուց: Փոխարենը, դրանք պարունակում են մաքրված սոյայի սպիտակուցի մեկուսացում՝ որպես սպիտակուցի աղբյուր, որը հատուկ մշակված է մանկական կաթնախառնուրդի համար: -
Ի՞նչ է ցելիակիա հիվանդությունը:
Ցելիակ հիվանդությունը սնձան անհանդուրժողականություն էՑելիակ հիվանդությունը բարակ աղիքի անհանդուրժողականությունն է սնձանին: Գերմանիայում յուրաքանչյուր 500 մարդուց 1-ն ունի ցելյակիա: Խանգարման ճշգրիտ պատճառը դեռ վերջնականապես պարզված չէ: Պարզ է, որ կա գենետիկ նախատրամադրվածություն, որը արտաքին գործոնների հետ միասին հանգեցնում է հիվանդության:
-
Ինչպե՞ս ճանաչել ցելյակի հիվանդությունը կամ սնձան անհանդուրժողականությունը:
Արագ ախտորոշումը հաճախ հնարավոր չէ՝ իր շատ բարդ ախտանիշների պատճառով:Գլյուտենի անհանդուրժողականության ցուցումներ.
- Հիմնական բնութագիրը գիրանալու անկարողությունն է կամ նույնիսկ քրոնիկ թերքաշը՝ ցելյակի հիվանդության պատճառով, բարակ աղիքի ֆունկցիային հասցված վնասի պատճառով:
- Բացի այդ, մեծ քանակությամբ օգտակար հանածոներ,
- Ախորժակի կորուստը, դյուրագրգռությունը, փքվածությունը, ստամոքսի ցավը և փսխումը հետագա ընդհանուր ախտանիշներն են:
Արագ և հստակ ախտորոշումը հաճախ շատ դժվար է տրվում՝ կապված ատիպիկ, բարդ ախտանիշների շարքի հետ:
Եթե կասկածում եք, որ ձեր երեխան տառապում է ցելյակիայի հիվանդությամբ, պետք է խորհրդակցեք բժշկի հետ։ Նրանց ախտորոշումը կորոշի, թե արդյոք անհրաժեշտ է, որ ձեր երեխան հետևի առանց սնձան դիետայի, այսինքն՝ ցանկից կհեռացվեն սնձան պարունակող բոլոր տեսակի հացահատիկները և դրանցով պատրաստված ցանկացած ապրանք: Նորմալ հացահատիկային մանկական շիլաները, հացը կամ հացաբուլկեղենը նույնպես պիտանի չեն: Խիստ առանց սնձան դիետայի, բարակ աղիքի լորձաթաղանթը կվերականգնվի, և ախտանիշները կանցնեն մի քանի շաբաթվա ընթացքում:
«HUMANA» անվճար բժիշկի ծառայությունը ուրախ կլինի ձեզ խորհուրդ տալ, թե որ ապրանքներն են հարմար ձեր երեխայի առանց սնձան դիետայի համար:
-
Ե՞րբ և ինչպե՞ս է զարգանում ցելյակի հիվանդությունը կամ գլյուտենի անհանդուր.
First appearance of coeliac disease depends on when first foods containing gluten are introduced.- Ցելիակիան սովորաբար սկսվում է գլյուտեն պարունակող սննդի հետ ձեր երեխայի առաջին շփումից երկու-չորս ամիս հետո (օրինակ՝ սնձան պարունակող մանկական շիլաների տեսքով):
- Ցելիակիայի ախտանիշների առաջին ի հայտ գալը այն պահից, երբ ներմուծվել են սնձան պարունակող սննդամթերքները (օրինակ՝ սնձան պարունակող շիլաները) խիստ փոփոխական է: Այն կարող է տատանվել մի քանի շաբաթից մինչև մի քանի տարի:
- Մինչև երկու տարեկան երեխաների 10%-ը ունենում է ժամանակավոր ցելյակիա, որը նորից անհետանում է 2 կամ 3 տարեկանից հետո:
Եթե ցելյակիայով տառապող հիվանդները շարունակեն ուտել սնձան պարունակող մթերքներ, ապա բարակ աղիքի լորձաթաղանթը կվնասվի, և դա կխաթարի մարսողության և սննդի կլանման ընդհանուր գործառույթը: Գլյուտենի հետ մշտական շփման արդյունքում բարակ աղիքի վիլլիները (աղիքի ներքին մասի վրա մատների նման ելուստները) սկսում են ատրոֆիայի ենթարկվել։ Աղիքային մակերեսը դառնում է հարթ և կարող է միայն սահմանափակ չափով կատարել սննդանյութերի տեղափոխման իր խնդիրը: